Tibetaanse Meditatie

Tibetaanse Meditatie

De introductie- en basiscursussen Tibetaanse meditatie worden georganiseerd door Ligmincha Nederland en in Sittard gegeven door Marlies Cober. Je maakt kennis met een meditatievorm, waarbij rituelen en voorwerpen worden gebruikt in de Tibetaanse stijl.

De meditatie oefeningen, die stammen uit de Tibetaanse bön-boeddhistische traditie, brengen ons terug bij onze natuurlijke rust, kalmte en heldere inzichten.

We zullen, naast de terugkerende oefeningen, aandacht schenken aan het omgaan met vergankelijkheid: we hebben voortdurend te maken met veranderingen in ons lichaam, onze relaties en onze leef- of werksituatie, uiteindelijk ook met onze eigen sterfelijkheid. Hoe kunnen we daar zo ontspannen mogelijk mee om gaan?

 

  • De reinigende ademhalingen helpen verstorende emoties oplossen. Hier is onze adem de verbinding tussen lichaam en geest.
  • In de tsa lung oefeningen combineren we aandacht, adem en beweging, waardoor we onze lichamelijke en geestelijke gezondheid positief kunnen beïnvloeden. De tsa lung is een serie van vijf eenvoudige oefeningen die een ondersteuning zijn voor je meditatie.
  • Zhiné (“in kalmte vertoeven”) geeft je de mogelijkheid om alledaagse prikkels los te laten en dichter bij jezelf te komen. Tijdens zhiné meditatie ontwikkel je een sterke, stabiele aandacht en stilte, waardoor de continue beweging van je geest tot rust komt. Zhiné is de ingang tot de staat van open, helder gewaarzijn en ondersteunt het verblijven in die heldere staat.
  • Guru yoga is in alle Tibetaanse tradities een fundamentele oefenpraktijk. Deze is erop gericht je te verbinden met je innerlijk licht: een helderheid, een openheid die altijd in onszelf aanwezig is.

DIT Meditatie  -  De Innerlijke Toevlucht

Een Tibetaanse weg tot verandering in het dagelijks leven

Deze meditatievorm helpt je vertrouwd te worden met rust, stilte en ruimte in jezelf.  Het doel is niet alleen te komen tot ontspanning in je lichaam en te rusten in je adem maar ook om in contact te komen met je diepste innerlijke zelf, dat wat wel de innerlijke toevlucht of de Boeddha natuur wordt genoemd.

.

Met klank lossen we onze gebruikelijke gewoonte patronen en hindernissen op, voelbaar in lichaam, spraak en geest. Zo maken we verbinding met de open heldere ruimte van ons wezen. In de doorgangen/energiecentra (chakra’s) maken we contact met kwaliteiten in onszelf die na rijping zich spontaan kunnen manifesteren in het dagelijks leven.

.

De oefening van de 9 reinigende ademhalingen maakt je meer bewust van verstorende emoties, de 5 krijgersklanken helpen je om blokkades op te heffen en te ervaren wat er aan kracht, wijsheid en vaardigheden in jezelf aanwezig is.

De meditatievormen vinden hun oorsprong in Tibetaanse wijsheid, uitgedragen door Tenzin Wangyal Rinpoche. Zie ook: www.the3doors.org.

Wanneer:
Alle bovenstaande meditatiecursussen worden meestal op zaterdagochtend gegeven. Nieuwe data worden steeds gepland. Neem contact op met Marlies.

Tijdstip:
Van 10.00 – 12.30 uur, met een korte pauze

Voor wie:
Voor iedereen die geïnteresseerd is in verandering en verdieping door meditatie.

Begeleiding:
Marlies Cober, meditatiedocent, afgestudeerd aan de Europese 3 Doors Academy en student van Tenzin Wangyal Rinpoche.

Marlies is bereikbaar per mail of per telefoon 046-4528123