De energie van edelstenen

Steeds meer mensen ontdekken dat edelstenen een  natuurlijk hulpmiddel kunnen zijn om klachten of problemen te verminderen of te verzachten. Je kunt een steen gemakkelijk bij je dragen en zo je energieveld te laten beïnvloeden. Maar ook kan een steen in een woon- of werkruimte zijn invloed uitoefenen op het welzijn van de mensen die daarin verblijven.

Deze keuze van een edelsteen kan op verschillende manieren tot stand komen. Op basis van kleur en bijbehorend chakra, omschrijving van klacht of werking of bijvoorbeeld op basis van sterrenbeeld. Maar belangrijker is eigenlijk nog om af te gaan op eigen ingeving. Welke edelsteen 'voelt' goed? Welke steen vind ik het mooiste of spreekt mij het meeste aan? Goed naar je eigen zintuigen en je gevoel luisteren is de beste methode om een edelsteen te vinden die op dat moment bij je past.

Aquamarijn heeft een ruim assortiment natuurlijke edelstenen, van kleine gepolijste hangertjes tot grote ruwe brokken. Wij helpen je graag met persoonlijk advies om een steen te vinden die het beste bij je past.

Je kunt ook alvast eens hier kijken voor een alfabetisch lijst van klachten met werkzame edelstenen.

 

agaat edelsteenbeschrijvingen crop

Agaat

Werkt aardend, goed voor het evenwichtsorgaan, tegen wagenziekte. Rustig gelijnde agaat maakt rustig en evenwichtig en geeft hyper-actieve kinderen een gevoel van veiligheid. Grillig getekende agaat doorbreekt rechtlijnigheid en brengt vernieuwing teweeg. Agaatschijven in huis zijn een goede hulp om de sfeer harmonisch te maken. Zij neutraliseert ook electromagnetische straling in huis.

Amethyst edelsteenbeschrijvingen

Amethyst

Ontspannend, o.a. voor nek en schouders. Tegen spanningshoofdpijn en migraine. Tegen verstrooidheid en elke vorm van overmatigheid, bv. alcoholisme. De mangaan in de amethyst bevordert visualisatie en concentratie en is goed voor de geestelijke ontwikkeling. Meditatiesteen bij uitstek, die hoort bij het kruinchakra. In ruimtes geeft de amethyst rust en ontspanning, bv. wachtkamers en meditatieruimtes. In de slaapkamers werkt hij goed bij slaapproblemen.

Aquamarijn edelsteenbeschrijvingen

Aquamarijn

Werkt harmoniserend op het keelchakra, met name via de schildklier, maar ook op het voorhoofdchakra. Aquamarijn wordt veel gebruikt bij allergische aandoeningen van het hals- en keelgebied en de luchtwegen. (o.a. hooikoorts en sinusitus). De heldere aquamarijn helpt paranormale vermogens te ontwikkelen. Als ruwe steen tijdens meditatie brengt aquamarijn je in contact met je ‘hogere zelf’, bevordert het intuitie, helder denken en geeft een gevoel van innerlijke vrede.

Aventurijn edelsteenbeschrijvingen

Aventurijn

Rustgevende steen die op het hartchakra werkt. Kan helpen bij het oplossen van jeugdtrauma’s. Aventurijn kan huidaandoeningen genezen, zoals puistjes, eczeem. En kalmerend werken bij jeuk. Ook kalmerend bij onrustige kinderen die niet goed groeien. Kristalwater van aventurijn eventueel met ‘crab apple’ geeft goede resultaten bij allerlei huidaandoeningen.

Barnsteen edelsteenbeschrijvingen small

Barnsteen

(Hart)verwarmende steen, die weer levensmoed geeft bij zware vermoeidheid en ernstige depressie. Helpt angsten overwinnen en maakt het weer mogelijk om warmte te delen met anderen. Goede beschermer voor de luchtwegen en is samen met rutielkwarts gedragen effectief bij astma. Werkt verzachtend bij reumatische pijnen, maagkramp en buikpijn, maar ook bij allergische aandoeningen en ademhalingsproblemen. Bij baby's die last hebben van doorkomende tandjes kan barnsteen verlichting geven.

Bergkristal edelsteenbeschrijvingen small

Bergkristal

Brengt balans bij zowel lichamelijke als geestelijke problemen. Reinigt, geeft energie en bevordert helder denken. Geeft kracht bij herstel na ziekte en werkt pijnstillend. Kan als meditatiesteen helpen groeien naar het licht. Een bergkristalgroep in een ruimte werkt zuiverend en harmoniserend. In een ruimte waar veel zieke mensen zijn houdt bergkristal de energie zuiver en voegt zij positieve en activerende energie toe. Met name regenboogkristallen zijn goed voor verdrietige mensen, het maakt ze blijer en geeft weer levensmoed.
Kristalwater drinken is reinigend voor het lichaam.

Blauwe calciet edelsteenbeschrijvingen small

Blauwe calciet

Bevordert het spreken met gevoel en liefde. Helpt mensen om de goede woorden te vinden bij het uiten van hun gevoelens. Helpt het gevoel te laten stromen en kalmeert emoties, die het uiten kunnen blokkeren. Ook geschikt voor stotteraars of mensen, die hun zinnen steeds afkappen. In ruimtes kan de steen het spreken met gevoel bevorderen. Calciet in het algemeen heeft een gunstig effect op de botten (kalkhuishouding).

Groene calciet edelsteenbeschrijvingen small

Groene calciet

Helpt op een zachte, troostende manier oude, vastzittende patronen gemakkelijker los te laten en het verleden een plaatsje te geven, zonder dat het pijn blijft doen. Zo ontstaat er weer ruimte voor vernieuwing en bewustwording van eigen mogelijkheden, zodat een nieuwe start gemaakt kan worden.
Werkt ontspannend op het hartchakra en schenkt evenwicht. Calciet in het algemeen heeft een gunstig effect op de botten (kalkhuishouding).

Oranje calciet edelsteenbeschrijvingen small

Oranje calciet

Straalt een en al warmte uit en is zeer geschikt om je op te vrolijken bij ziekte, eenzaamheid en verdriet. Zorgt voor een rustgevend evenwicht tussen emoties en verstand. Heelt oude wonden en geeft weer levensvreugde en positiviteit. Maakt het mogelijk om weer te genieten van intimiteit. Ook in een ruimte geeft de steen positiviteit en warmte en zorgt ze dat men zich snel op zijn gemak voelt. Calciet in het algemeen heeft een gunstig effect op de botten (kalkhuishouding).

carneool edelsteenbeschrijvingen small

Carneool

Met zijn verwarmende uitstraling geeft deze steen levensvreugde en ondernemingslust. Heeft een positieve invloed op te lage bloeddruk en bij suikerziekte. Door zijn bloedzuiverende werking geschikt voor mensen met reumatische klachten, lever- en nierkwalen. Goed tegen infecties. Verdrijft nachtmerries en bevordert fijne dromen. Sterkt de familieband. Tijdens de zwangerschap geschikt te dragen ter bescherming van het nieuwe leven.

chalcedoon edelsteenbeschrijvingen small

Chalcedoon

Brengt sterke emoties in evenwicht en werkt rustig en kalmerend bv. bij bange kinderen, om ze wat zelfverzekerder te maken. Ook kalmerend voor mensen die gauw gekwetst zijn of snel prikkelbaar of driftig zijn. Bevordert creativiteit en welsprekendheid en helpt stotteraars om beter uit hun woorden te komen.

charoiet edelsteenbeschrijvingen small

Charoïet

Te gebruiken tijdens levensperioden, waarin alles door elkaar loopt en weinig zekerheid heerst. Dan helpt charoiet om het een na het ander af te handelen. Kan hulp bieden als er door langdurige inactiviteit een grote berg zaken te doen zijn. Dan helpt charoïet besluitvaardig en daadkrachtig het werk aan te pakken. Charoïet maakt je ongrijpbaar voor stress en zorgen en geeft een rustige en herstellende slaap met creatieve dromen. Lichamelijk bevordert charoïet een basische stofwisseling, kalmeert bij nervositeit, helpt bij vegetatieve stoornissen en vermindert krampen en pijn.

Chrysocolla edelsteenbeschrijvingen small

Chrysocolla

Steen voor vriendschap en contact. Beschermt tegen negatieve invloeden en maakt spontaner, vergevingsgezind en begripvol. Brengt evenwicht in de gevoelswereld. Effectief bij menstruatieklachten. Werkt verzachtend bij reumatische pijn, omdat hij ontpngtend werkt via de nieren. In ruwe vorm geschikt voor ruimtes waar onrust en disharmonie heersen.

Citrien edelsteenbeschrijvingen small

Citrien

Deze steen heeft veel positieve lichtkracht, die de mens vrolijk en blij maakt. Een geschikte steen tijdens examenperiodes en op de studieplek, want Citrien versterkt denkprocessen, bevordert concentratie en is goed tegen vermoeidheid van geest. Geeft doorzettingsvermogen, werkt verwarmend en krachtgevend, goed bij een slecht functionerende zonnevlecht. Ook in de ziekenkamer geeft ze kracht en positiviteit.

Fluorite edelsteenbeschrijvingen small

Fluoriet

Versterkt het verstand en concentratie. Geschikt voor gejaagde mensen die lichamelijk en geestelijk veel energie gebruiken. Helpt om eigen individuele waarden te zien, te accepteren en eventueel te versterken. Goede steen voor wetenschappers. Zeer geschikt in ruimtes waar geestelijk werk en spirituele oefeningen verricht worden. Betekenis van de kleuren: Blauw-geestelijke rust; paars-devotie; wit-zuiverheid; groen-helend op het hartchakra.

Granaat edelsteenbeschrijvingen small

Granaat

Activerende steen, die helpt bij futloosheid en kracht en positiviteit geeft bij depressie. Geeft moed en doorzettingsvermogen en bevordert hartstocht en seksualiteit. Te gebruiken bij hartritmestoornissen. Niet geschikt voor driftige of overactieve mensen en bij hoge bloeddruk.

heliotroop edelsteenbeschrijvingen small

Heliotroop

Beschermende steen. Bevordert idealisme en onbaatzuchtigheid. Wordt ook wel bloedsteen genoemd vanwege zijn invloed op de bloedsomloop en de organen die helpen het bloed te zuiveren, zoals nieren, blaas en lever. Goed tegen aambeien, darm- en maagklachten, sterkt de blaas. Beschermt het ongeboren kind en zorgt dat zwangerschap en bevalling voorspoedig verlopen.

Hematiet edelsteenbeschrijvingen small

Hematiet

Heeft een sterk aardend effect en beschermt tegen negativiteit van buitenaf. Geeft moed en (daad)kracht en maakt sterk en geduldig. Op fysiek niveau stabiliseert hematiet de bloeddruk, helpt bij bloedarmoede, lichamelijke zwakte en vermoeidheid. Bevordert een rustige slaap.

Jade edelsteenbeschrijvingen small

Jade

In China een gelukssteen, omdat hij wijsheid en moed zou geven. Helpt mensen om hun evenwicht te vinden en te behouden. Maakt rechtvaardig en succesvol bij onderhandelingen. Jade herstelt de levenslust. Is goed voor de vruchtbaarheid, beschermt het ongeboren kind en helpt de bevalling goed te laten verlopen.
Sterkt de werking van blaas en nieren en heeft zo een ontgiftende en reinigende werking op het lichaam. Verzacht reumatische pijnen en ontstekingen door het afvoeren van urinezuur.

Jaspis edelsteenbeschrijvingen small

Jaspis

Goede steen om binding te krijgen met de aardenergie. Geeft doorzettingsvermogen en een sterke eigenwaarde, zodat je beter voor jezelf opkomt. Rode jaspis stimuleert en activeert. Groene jaspis stabiliseert en harmoniseert. Gele jaspis maakt redelijk. Rode jaspis heeft een positieve invloed op de spijsverteringsorganen en helpt bij zwangerschapsbraken, maag- lever- en nierkwalen.

Labradoriet edelsteenbeschrijvingen small

Labradoriet

Een ideale steen voor (over)gevoelige mensen, ook kinderen. Goede aura-beschermer en –genezer, voor mensen die snel vermoeid of misselijk worden door zwakke plekken in de aura. Eventueel met bergkristal dragen om nieuwe, krachtige energie in balans te houden. Zeer geschikt voor mensen die dagelijks omgaan met mensen, die ziek zijn of niet lekker in hun vel zitten.
Een rustgevende steen, die emotionele uitbarstingen tempert en psychische blokkades opheft. Geeft zelfvertrouwen en realiteitszin, bevordert innerlijke wijsheid en intuïtie.

Lapis Lazuli edelsteenbeschrijvingen small

Lapis Lazuli

Sterkt de wil, bevordert idealisme, en hulpvaardigheid. Geeft zelfvertrouwen, beschermt tegen slechte invloeden en is bij uitstek de steen van de vriendschap. De pyriet in deze steen geeft kracht en moed. Deze unieke combinatie werkt goed bij overspanning en depressie. Maakt rustig en kalm op een plezierige manier bij nervositeit (nagelbijten) en (faal)angsten. Tegen hoge bloeddruk en beroerte, roos en haaruitval.

Larimar edelsteenbeschrijvingen small

Larimar

Geeft een gevoel van oneindige vrijheid en verbondenheid met alles en iedereen, zowel in tijd als in ruimte. Verbetert het geheugen en de hersenactiviteit. Opent nieuwe wegen in denken en handelen en bevrijdt van oude denkpatronen. Belastende ervaringen uit het verleden worden opgelost. Helpt bij zelfverwerkelijking, geeft zelfvertrouwen en innerlijke vrijheid. Helpt om geduld te bewaren en het laten gebeuren en aanvaarden van situaties. Beschermt tegen negatieve invloeden. Bij botbreuken en groeistoornissen, goed voor gewrichten, spieren en bij rugklachten (masseren met larimarolie).

maansteen edelsteenbeschrijvingen small

Maansteen

Maansteen helpt tegen ontevredenheid en hebzucht. Verzacht het gevoelsleven en kan zo verharde, verbitterde mensen helpen weer gevoeliger te worden. Vrouwelijke steen, die helpt bij typische vrouwenklachten, zoals vruchtbaarheid, menstruatie en overgang, als er sprake is van een verstoorde hormoonhuishouding. Maar ook bij mannen kan maansteen helpen om in contact te komen met hun zg. ‘vrouwelijke kant’.

magnesiet edelsteenbeschrijvingen small

Magnesiet

Dankt zijn naam aan het hoge magnesiumgehalte. Door het natuurlijk evenwicht te herstellen bij sterk wisselende stemmingen en het lichaam via lever en nieren te ontgiften, verhoogt magnesiet de vitaliteit en de levenslust. Gecombineerd met een dieet kan magnesiet door zijn vochtafdrijvende werking helpen met een paar pondjes afvallen.

magnetiet edelsteenbeschrijvingen small

Magnetiet

Zeer krachtige steen, die zorgt voor een energiedoorstroming bij ernstige blokkades, waardoor de pijn ontstaat. Zeer geschikt dus als pijnstiller, bv bij zenuwpijn, gewrichtspijn, hernia, ischias, RSI klachten. Het beste werkt de steen, als hij in de buurt van de pijnplek wordt aangebracht, bv. d.m.v. een pleister. Soms kan het gebeuren dat de pijn eerst erger wordt. Dan moet er langzaam aan de steen gewend worden. Eerst een uurtje en weer even af, daarna een dag om en weer af, net zolang tot het goed voelt. Mensen met een pacemaker of met stalen of zilveren pennen kunnen geen magnetiet dragen! Na reinigen met water moet de steen afgedroogd worden i.v.m. met roesten.

malachiet edelsteenbeschrijvingen small

Malachiet

Werkt rustgevend op de emoties en werkt transformerend op oude gedachtenpatronen, waardoor diep gewortelde emotionele blokkaden kunnen worden opgeheven. Stimuleert het immuunsysteem. Verzachtend bij reumatische aandoeningen. Drijft urinezuren af, waardoor de gewrichten weer soepeler worden. Bij artritis, artrose, onregelmatige menstruatie, vochtafdrijvend. Goed voor de ogen.

Mangano calciet edelsteenbeschrijvingen small

Manganocalciet

Deze steen met een zachte uitstraling is geschikt voor jong en oud.
Verhoogt de vitaliteit en geeft een gevoel van levensvervulling, algemeen welbevinden, vreugde en tevredenheid. Lichamelijke heeft de steen een positieve invloed op de kalkhuishouding, stofwisseling, spijsvertering en het immuunsysteem. Bevordert groei en het genezen van botten en weefsels.

mookaiet edelsteenbeschrijvingen small

Mokaïet

Verbindt op harmonische wijze de eigenschappen van rode en gele jaspis. Geeft daadkracht en dynamiek (rode jaspis) en geeft innerlijke rust en zelfbeheersing (gele jaspis). Door deze bijzondere combinatie geeft mokaïet geestelijke flexibiliteit en evenwicht. Hij zet ertoe aan om nieuwe ervaringen op te doen en deze tegelijkertijd ook geestelijk te verwerken. Daardoor ontwikkelt zich levendige en harmonische activiteit. De geestelijke horizon wordt verbreed en ideeën en projecten worden op een speelse manier verwezenlijkt.
Lichamelijk: Voor bloedreiniging in lever en milt. Versterkt de vitaliteit en het immuunsysteem. Bevordert wondheling en helpt mee om de gezondheid op langere termijn te stimuleren, dan wel lang met huidcontact dragen.

moqui marbles edelsteenbeschrijvingen small

Moqui Marbles

Bevordert lichaamsbewustzijn en versterkt de herstellende vermogens van het lichaam. Neutraliseert een overdreven werklust en geeft daarvoor in de plaats meer vermogen tot genieten, gezelligheid en gezelschapszin. Helpt om gemakkelijk , diep en droomloos in te slapen. Helpt om dingen te laten gebeuren zonder dwangmatig te handelen.
Lichamelijk werken moqui marbles regenererend en immuunversterkend. Als ijzeroxide bevorderen ze tevens ijzeropname en aanmaak van het bloed.

Onyx edelsteenbeschrijvingen large

Onyx

Een goede steen voor mensen die moeite hebben met concentratie, chaotisch zijn en snel afgeleid zijn. Maakt mensen zelfbewust, ernstig en doelbewust en helpt zo om goed gefundeerde besluiten te nemen. Op lichamelijk niveau helpt onyx bij allerlei huid en nagelproblemen, oog- en oorkwalen en stimuleert hij de bloedsomloop. Niet geschikt voor sombere mensen!

pyriet edelsteenbeschrijvingen small

Pyriet

Geeft innerlijk vuur (zonnevlecht). Beschermende steen, die zelfvertrouwen en levensmoed geeft. Brengt gevoelswereld en stofwisseling in evenwicht. En verhoogt de lichamelijke en psychische weerstand. Goede steen bij aandoeningen van de luchtwegen. Op spiritueel niveau brengt pyriet innerlijke wijsheid en een hoger inzicht.

rhodochrosiet edelsteenbeschrijvingen small

Rhodochrosiet

Werkt met nadruk op het hartchakra, waardoor diepere liefdesgevoelens aan de oppervlakte kunnen komen, via het 2e chakra om eventuele seksuele blokkades op te heffen. Via de zonnevlecht brengt deze steen evenwicht bij emotionele problemen en zorgt ervoor dat men meer liefde voor zichzelf en rustgevende harmonie ervaart.

rozenkwarts edelsteenbeschrijvingen small

Rozenkwarts

Deze steen straalt een rustgevende en liefdevolle energie uitn werkt harmoniserend, vooral op het hartchakra. Geeft troost bij (liefdes)verdriet en heimwee. Het is een steen die innerlijke vrede en liefde voor jezelf kan bevorderen. Geeft inspiratie en creativiteit. Rozenkwarts is erg geliefd bij kinderen en geeft in de babykamer een gevoel van rust en geborgenheid.

rutielkwarts edelsteenbeschrijvingen small

Rutielkwarts

Deze steen heeft bij uitstek een gunstige invloed op de luchtwegen. Bij astma en bronchitis (eventueel met een verwarmende barnsteen gedragen) zorgt de steen dat slijm gemakkelijker loskomt en benauwdheid minder wordt. Bij stoppen met roken kan rutielkwarts samen met rookkwarts goede diensten bewijzen.
Verder geeft rutielkwarts zelfvertrouwen en daadkracht.

sneeuwvlok obsidiaan edelsteenbeschrijvingen small

Sneeuwvlok obsidiaan

Obsidiaan is een ware spiegel van de ziel die diep doordringt in het onderbewustzijn. De steen kan wel eens heel confronterend werken, doordat men zich oude emoties en blokkades bewust wordt. Hij laat je blinde vlekken zien en geeft je zo de kans om deze los te laten en te transformeren. Obsidiaan werkt sterk aardend en beschermt de aura tegen invloeden van buitenaf. Goed voor de ogen.

Sodaliet edelsteenbeschrijvingen small

Sodaliet

Geeft rust bij chaotische gedachten en bij emotionele verwarring. Stimuleert het logische denken, intuïtie en inzicht. Werkt op het keel- en voorhoofdchakra. Goede steen tegen hoge bloeddruk, slapeloosheid en stress. Beschermt overgevoelige mensen tegen invloeden van buitenaf. Geschikt voor gejaagde zakenlui om op het bureau te leggen(ruwe brok) of bij zich te dragen.

tijgeroog edelsteenbeschrijvingen small

Tijgeroog

Beschermt en ketst negativiteit van anderen terug naar de afzender. Zeer geschikt dus om te dragen als ‘anti-pest’steen. Geeft inzicht in eigen problemen. Bevordert concentratie, creativiteit en schenkt zelfvertrouwen. Geeft opwekkende energie en warmte bij depressiviteit en moedeloosheid.
Een brokje tijgeroog bij de ingang van de woning houdt negativiteit buiten de deur.

turkoois edelsteenbeschrijvingen small

Turkoois

Vriendschapssteen en gelukssteen bij uitstek, die bekend staat als beschermer op reis, want hij beschermt tegen ongelukken (auto!) en negativiteit van buitenaf. Helpt vooral mensen, die moeite hebben met het onderscheiden van goed– en kwaad bedoelde contacten. Bevordert welsprekendheid, creativiteit en intuïtie. Helpt tegen opvliegers in de overgang. Als de steen verkleurt duidt dat misschien op een energetische onbalans.

zwarte toermalijn edelsteenbeschrijvingen small

Zwarte toermalijn

Sterk aardende steen en een krachtige beschermer tegen negativiteit van buitenaf. Neutraliseert elektrische reststraling van elektrische apparaten, zoals computer, magnetron, TV en mobiele telefoon. Brengt rechter- en linkerhersenhelft in balans.