Yoga Nidra

Voor de liefhebbers van Yoga Nidra!

Ook in 2024 geef ik een aantal keer per jaar heerlijk ontspannende Yoga Nidra sessies op een zondagochtend van 9.30 – 11.30 uur.

 

Yoga Nidra wordt de ‘Yoga van de slaap’ genoemd.
Met ondersteuning van kussens en dekens mag je comfortabel stil liggen voor deze diepe ontspanning. Je hoeft dan alleen maar mijn stem en mijn instructies te volgen die je in een staat van bewustzijn tussen slapen en waken brengen. In deze bewustzijnslaag produceert je brein zg. alfa hersengolven die je zenuwsysteem zullen kalmeren. Met hulp van ademoefeningen en de reis door je lichaam ervaar je jezelf in het hier en nu, waardoor je geest helemaal tot rust komt. Het lijkt alsof je slaapt en tegelijk helder aanwezig bent.

 

Yoga Nidra is een specifieke techniek, die in de 70-er jaren binnen de Satyananda Yoga traditie werd ontwikkeld voor persoonlijke/spirituele ontwikkeling. Tijdens de overgang van slapen naar ontwaken kom je in een meditatieve bewustzijnslaag die zich makkelijk opent voor nieuwe informatie en suggesties (verg. hypnose}. Zo kan je je eigen levensproblemen aangaan op een bewuste èn een veilge manier, zonder gebruik te maken van middelen die je geest beïnvloeden.

 

Yoga Nidra sessies geven op zijn minst ontspanning en hebben een helend effect op fysiek en geestelijk ongemak. Maar het kan ook diep doorwerken en de aanzet geven tot nieuwe keuzes maken en verandering in je leven brengen.
Liggend op je rug heeft Yoga Nidra het meest ontspannende effect, maar bij uitzondering kan je ook blijven zitten als dit prettiger is voor jou.

 

 

Sankalpa = een positieve affirmatie.

Bij Yoga Nidra beoefening kan je een bewuste intentie inbrengen voor fysieke en/of geestelijke heling. Je beschrijft je eigen doel of intentie dals een korte zin, waarvoor je positieve woorden in de huidige tijd gebruikt, alsof je het doel al hebt behaald. Een voorbeeld: “Ik ben (daad)krachtig en vol zelfvertrouwen!”
Je gebruikt de Sankalpa voor jezelf tijdens de instructies aan het begin en einde van de Yoga Nidra sessie.

 

 

Hoe verloopt een Yoga Nidra sessie?

Je kunt vanaf 9.15 uur binnenlopen en je installeren op een yogamatje. Daarbij mag je gebruik maken van de kussens en dekens die naast je matje liggen maar je mag ook je eigen knuffelkussen of plaid meenemen.

 

We starten de ochtend met Yogadans, dit is beweging op muziek om alle spieren in het lichaam op te warmen en spanning in je lijf los te laten.

Daarna volgen yoga rek & strek oefeningen om onze energie vrij te laten stromen. We doen ook enkele yogahoudingen en ademwerk om te verstillen.
En dan is het lichaam klaar voor Yoga Nidra ontspanning!

 

Je krijgt de tijd om voor een comfortabel lighouding te zorgen, met ondersteuning van kussens en gebruik van dekens, extra kleding en sokken om warm te blijven.

Dan ben je klaar om de instructies te volgen en je Sankalpa in te brengen voor de Yoga Nidra sessie. Deze duurt 30 à 40 minuten terwijl je stilligt. Ondanks de opdracht om ‘wakker’ te blijven, kan het zijn dat je delen van de sessie hebt ‘gemist’ omdat je in een diepe ontspanning bent gegaan. Dat is helemaal oké!
De meeste deelnemers zeggen achteraf dat de tijd is omgevlogen, terwijl ze zeker 30 minuten hebben stil gelegen.

 

 

*Ohm Shanti, Shanti, Shanti Ohm*

 

 

Mogen wij komen van Innerlijke Vrede naar Wereldvrede!

Hoe meer mensen een staat van kalme vrede ervaren, hoe meer vrede in onze wereld kan ontstaan.

Regelmatig aan Yoga Nidra sessies deelnemen zal bijdragen aan meer kalmte,

rust en vrede in je leven. Als je stress leert voelen kan je er iets mee en ga je het letterlijk los laten.